Şeker Çıkmazı

4.07.2011 tarihinde gönderildi.

Şeker tüketildiğinde kanda glikoza dönüşür.Vücut glikoz seviyesinin yükseldiğini fark ettiğinde, diğer deyişle ihtiyaç fazlası şeker olduğunda, pankreasta insülin üretir. İnsülin, kanınızda dolaşan ve yakılmayan şekeri depolamak için salgılanır. Ne kadar şeker veya glikoz alnırsa, vücudunuz o kadar çok insülin üretir ve salgılar. İnsülin, glikozu karaciğer ve kaslarınızda glikojen formunda saklar ve bu sınırlı alan dolduğunda, insülin, şekeri yağa çevirir.
Şeker fiziksel olarak bağımlılık yapıcıdır. Eğer çok fazla şeker tüketiyorsanız, diğer besinleri tükettikten sonra kendinizi uyuşuk ve yavaş hissedebilirsiniz ve daha da yoğun şeker alma ihtiyacı duyarsınız. Fast food, hazır, işlenmiş ve paketlenmiş gıdaların bir çoğu içeriğinde yüksek oranda şeker ihtiva eder.
Belli bir orandaki şeker tüketimi çok önemli vitaminlerin yapısını tahrip eder, bakır ve krom eksikliklerine yol açabilecek şekilde mineral dengesizliklerine yol açar ve kalsiyum ve magnezyum emilimine zarar verir.

Şeker hem çocuklarda hem de yetişkinlerde obeziteye yol açar. Trigliseridleri (yağın kanda taşına formu) yükselterek kalp krizi riskini arttırır. Aynı zamanda, yüksek şeker tüketimi yüksek tansiyon, yüksek kolestrol ve karaciğer hastalıkları riskini de arttırır.  Dünya çağında yapılan bir çok araştırma şeker ve kanser arasındaki ilişkiye de gözler önüne sermiştir.
Şeker derken, aynı zamanda fruktoz, glikoz, sakaroz ( sonu -oz ile biten tüm içerikler) ve yapay tatlandırcılar da kasdedilmektedir. Bunların yerine önerilen doğal tatlandırıcılar arasında bal, stevya ve agave(sabır otu) şurubu önerilmektedir.
Stevya,  Güney Amerika bölgesinde yetişen küçük bir çalı türüdür. Tamamen doğaldır ve prebiyotik lif içerir. Son birkaç yıldır, ülkemizde eczanelerde satılmaktadır. Agave şurubu da, anavatanı güney amerika olan agave kaktüsünden elde edilir ve şekerden daha tatlıdır. Bu sebeple miktar olarak daha az kullanılır. Bala oranla kana daha yavaş karıştığından, bir anda kan şekerinin artmasına neden olmaz.
Tüm yapay tatlandırıcılardan kaçınmaya özen gösterin. Ne zamanki  işlenmiş ve kimyasal olan bir şey yerine doğal ve güvenli olanı tercih ederseniz, sağduyulu bir tercih yapıyorsunuz demektir. 


haber-gorsel-01

Filizlendirme

16.06.2014
devamı..

haber-gorsel-01

Sağlıklı Yaşamın 10 sırrı

6.03.2014
devamı..

haber-gorsel-01

Karbonhidratlar

27.09.2013
devamı..

haber-gorsel-01

Limon

13.07.2011
devamı..

haber-gorsel-01

Şeker Çıkmazı

4.07.2011
devamı..

haber-gorsel-01

Zencefil

25.06.2011
devamı..

Paylaş